Ugrás a tartalomra

A német családügyi miniszter eltávolítaná az abortuszt a büntető törvénykönyvből

Jelenleg Németországban az abortuszt a büntető törvénykönyv szabályozza.

Lisa Paus családügyekért felelős német miniszter az abortusz dekriminalizálását szeretné elérni.

Jelenleg Németországban az abortuszt a büntető törvénykönyv szabályozza. Paus családügyi miniszter azonban a Funke Media Groupnak adott interjújában azt mondta, hogy ez helytelen. Paus azzal érvel, hogy a büntető törvénykönyv nem arra való, hogy szabályozza "a reproduktív önrendelkezéshez való "emberi jogot". Szerinte az abortusz a nők azon jogának része, hogy dönthessenek a saját testükről. Azzal, hogy az abortusz a büntető törvénykönyvbe kerül, megbélyegzik azokat a nőket, akik úgy döntenek, hogy véget vetnek a terhességüknek - mondja.

Ezért Paus meg akarja vizsgálni az abortusz büntető törvénykönyvön kívüli szabályozásának lehetőségeit és a német kormánykoalíció különbizottságot kíván létrehozni a lehetőségek vizsgálatára. Ha az abortuszt kiveszik a német büntető törvénykönyvből, az életvédő csoportoknak következményekkel kell számolniuk, a jövőben korlátozhatják a klinikák vagy a terhes nőknek szóló tanácsadó központok előtti tüntetési jogukat.

Paus ezt egyértelműen ki is jelentette.

"Azért dolgozunk, hogy véget vessenek a terhes nők járdán történő zaklatásának"

- mondta. Az is elképzelhető, hogy Paus új törvényt alkot, amely törvénytelenné teszi az életvédő tüntetéseket a klinikák előtt.


A Keresztényszociális Unió nevű politikai párt kritikusan viszonyul az abortusz büntető törvénykönyvből való kivonásához. Dorothee Bär politikus, az Unió frakcióvezető-helyettese szerint a tervek gátat szabnak az emberi élet értelmezésének. Érvelése szerint az abortusz nem csak a nők önrendelkezési jogáról szól.

"Még a meg nem született gyermeknek is alkotmányosan védett joga van az élethez"

-húzta alá.

(CNE)

Legfrissebb