Ugrás a tartalomra

A NAÜ kezdi elveszíteni a türelmét Iránnal szemben?

Irán visszafordította az urándúsítás hónapok óta tartó lassulását.

Rafael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója sajtótájékoztatót tart az ügynökség negyedéves ülésén Bécsben. - Kép forrása: REUTERS/LISA LEUTNER

A davosi Világgazdasági Fórumon Raphael Grossi, a Nemzetközi Atomenergia-ügynökség (NAÜ) főigazgatója komoly aggodalmának adott hangot azzal kapcsolatban, hogy Irán nem működik együtt az ügynökségével.

Grossi csütörtökön kijelentette, hogy az ügynökség úgy érzi, hogy "túszként" tartják fogva Irán nyugati országokkal folytatott vitái közepette.

"Irán aligha működik együtt a Nemzetközi Atomenergia-ügynökséggel. A helyzet nagyon frusztráló, példátlan módon korlátozzák az együttműködést"

- fejezte ki Grossi, kiemelve azokat a kihívásokat, amelyekkel a nemzetközi felügyelő szervezetnek szembe kell néznie Irán nukleáris tevékenységének ellenőrzése során. Hangsúlyozta, hogy Irán ambiciózus nukleáris céljainak megfelelő láthatóságra van szükség.

Grossi rámutatott, hogy Irán, mint az egyetlen nem nukleáris fegyverrel rendelkező állam, amely rendkívül magas, a fegyverminőséghez közeli urániumot dúsít, hiányosságokat tapasztalt a NAÜ-vel való együttműködésben. Az ügynökségnek gondot okoz az iráni atomprogram felügyelete, amely annak ellenére tovább bővül, hogy Teherán ismételten tagadja, hogy atomfegyverek előállítására irányuló szándékot mutatna fel. 

A Grossi által felvetett aggodalmak egy decemberi jelentés nyomán merültek fel, amely szerint Irán visszafordította az urándúsítás hónapok óta tartó lassulását, és elérte a 60 százalékos, fegyverminőséghez közeli szintet. A NAÜ megállapította, hogy Irán növelte a magasan dúsított urán előállítását, amely világszerte aggodalmakat keltett.

(Jpost)

Legfrissebb