Ugrás a tartalomra

A NATO-csatlakozás miatt háborútól tartanak a svédek

Oroszország nemzetbiztonsági fenyegetésnek tekinti a NATO-t.

Svéd katonák a DEFENDER-Europe 22 hadgyakorlaton a lengyelországi Nowogrodban 2022. május 19-én. Kép forrása: AFP

Magas rangú svéd tisztviselők arra szólították fel az embereket, hogy készüljenek fel egy esetleges háborúra, az Oroszországgal szembeni növekvő feszültségek közepette- számol be az RT News.

Tobias Billstrom külügyminiszter vasárnapi beszédében, mely a Salenben tartott Folk och Forsvar nemzeti konferencián országa várható NATO-tagságát "a svéd biztonságpolitika legnagyobb változásaként üdvözölte az elmúlt több mint 200 évben".

Billstrom figyelmeztetett, hogy

"Oroszország belátható időn belül komoly fenyegetést jelent majd Svédország és Európa biztonságára".

Hozzátette, hogy Stockholmnak

"realistának kell lennie, és feltételeznie - és fel kell készülnie - egy elhúzódó konfrontációra".

Pal Jonson védelmi miniszter is csatlakozva az intelmekhez azt mondta, hogy "a háború hozzánk is eljuthat", azt állítva, hogy Ukrajna "Európa pajzsaként" működik az Oroszországgal való konfliktusban.

Svédország tavaly a NATO-csatlakozás javára felhagyott a csatlakozástól való elzárkózás politikájával, az orosz-ukrán háborúra hivatkozva. A szomszédos Finnország is hasonló döntést hozott, és 2023 áprilisában csatlakozott a NATO-hoz. 2023-ban Ulf Kristersson miniszterelnök nemrég bejelentette, hogy jövőre 800 svéd katonát telepítenek Lettországba, a jelenleg ott állomásozó 2000 kanadai katona megerősítésére.

Az országának a NATO-ban betöltött jövőbeli szerepéről szólva ugyanezen az éves konferencián tavaly Kristersson azt mondta, hogy "békeidőben a saját területünkön nukleáris fegyverekkel rendelkezünk".

Moszkva kijelentette, hogy a NATO folyamatos terjeszkedése Oroszország nyugati határai felé, valamint az ukrán tagság jövőbeni kizárásának elutasítása a folyamatban lévő konfliktus egyik fő oka.

Oroszország a NATO-t a nemzetbiztonságot fenyegető veszélynek tekinti.

Valerij Geraszimov orosz vezérkari főnök azzal vádolta a Nyugatot, hogy Európát a "konfrontáció arénájává" változtatja.

"Finnország és Svédország csatlakozása negatív hatással lesz az európai helyzetre"

- figyelmeztetett.

Moszkva azt is kijelentette, hogy a Kijevbe irányuló fegyver- és pénzszállítások a NATO-országokat a konfliktus tényleges résztvevőivé teszik.

Legfrissebb