0279 Ugrás a tartalomra

A migránsok segítségével egyesítenék Európát? - Teleki Bálint

A Glóbusz című műsorunkban Teleki Bálint beszélt Európa jövőjéről.

A Hit Rádió Glúbusz című műsorának legfrissebb adásában Teleki Bálint, az NKE ÁNTK Európa-tanulmányok Tanszékének egyetemi tanársegédje beszélt az európai egység történetéről.

Európai integráció

Az európai integráció különlegessége, hogy ellentétben a múlt birodalmi törekvéseivel, itt az önkéntesség és a szabad akarat dominál.

"Ugye itt elválaszthatjuk, hogy általában az integrációt a világtörténelemben élesen határoljuk el ezt a birodalmi elképzelésektől, hiszen integráció, az nem létezhet csak szabad akaratból önkéntesen"

- hangsúlyozza Teleki Bálint.

Migráció és kulturális identitás

A migrációs hullámok és a kulturális identitás változásai jelentős kihívások elé állítják Európát. Teleki kitér az Oroszországgal és a közel-keleti országokkal kapcsolatos aktuális nehézségekre,

"Most a háború szomorú realitása miatt ugye Oroszországnak az Európa maradék részéhez, tehát a maga Európához való viszonya igencsak nehézkes és semmiképpen sem ideális"

- mondta.

Európai Unió jövője

Az Európai Unió jövőjét a közös értékek és célkitűzések határozzák meg. Teleki szerint a II. világháború vége jelentette a történelmi fordulópontot, amely után már nem volt helye az antifaszista alapú nemzetállami tagadásnak.

"Amikor ez megszűnik, és ugye ez a II. világháború végével gyakorlatilag megszűnik leszámítva pár mediterrán országot, ugye onnantól kezdve ennek nincsen igazán létjogosultsága"

- részletezte.

Legfrissebb