Ugrás a tartalomra

A magyar kormány elítéli az Izrael-ellenes jogi támadásokat

Dél-Afrika népirtással vádolta Izraelt a Nemzetközi Bíróságon.

Szijjártó Péter, Magyarország külgazdasági és külügyminisztere. Kép forrása : MTI/ Mónus Márton

Magyarország elítéli a hágai Nemzetközi Bíróságon Izrael ellen indított jogi támadást - közölte Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter kedden közösségi oldalán.

A Hungary Today beszámolói szerint December végén Dél-Afrika sürgős végzést kért a Nemzetközi Bíróságtól annak megállapítására, hogy Izrael megsértette a népirtásról szóló egyezményben foglalt kötelezettségeit a Hamász szélsőséges palesztin szervezet elleni gázai katonai akciójával.

"Dél-Afrika komolyan aggódik az izraeli támadások által érintett gázai civilek helyzete miatt. (...) Folyamatosan érkeznek jelentések a térségben elkövetett emberi jogi és háborús bűncselekményekről"

- áll a dél-afrikai nemzetközi kapcsolatok és együttműködés minisztériumának sajtóközleményében, valamint felszólították a bíróságot, hogy adjon ki ideiglenes végzést Izrael számára a gázai katonai műveletek felfüggesztésére."

A magyar külügyminiszter a Facebookon közétett bejegyzésében azt írta, hogy az izraeli kormány koalíciós megállapodásának megfelelően az év elején új izraeli külügyminiszter lépett hivatalba.

"Elmondtam új kollégámnak, hogy Magyarország elítéli az Izrael ellen a hágai Nemzetközi Bíróságon indított jogi támadást: egy terrortámadást elszenvedő országot vádolni népirtással nyilvánvalóan nonszensz.

A miniszter továbbá hangsúlyozta, hogy Magyarország álláspontja változatlan:

"kiállunk Izrael önvédelemhez fűződő joga mellett."

A magyar külügyminiszter szerint az egész világ érdeke, hogy a mostani terrorellenes műveletek sikeresek legyenek, hogy ilyen brutális terrortámadás soha többé ne fordulhasson elő sehol a világon.

A Hamász által fogvatartott túszokkal kapcsolatban Szijjártó kijelentette:

Együtt mindent megteszünk azért, hogy a még fogva tartott izraeli-magyar kettős állampolgár mielőbb visszanyerje szabadságát.

Legfrissebb