Ugrás a tartalomra

A lengyel nők nagy többsége nem akar gyereket vállalni

Sokkal többen nyilatkoztak így, mint 2017-ben.

Photo by freestocks / Unsplash

Lengyelországnak demográfiai problémája van: a 18 és 45 év közötti nőknek csak 32 százaléka mondja azt, hogy gyermeket szeretne, akár első alkalommal, akár a család bővítéseként - számolt be a CNE News.

A CBOS statisztikái szerint a termékeny korban lévő nők 17 százaléka tervezi, hogy a további három-négy évben gyermeket vállal, ugyanakkor 15 százalék hosszabb távon szeretne gyermeket vállalni.

Mintegy 68 százalék jelezte, hogy egyáltalán nem tervezi a gyermekvállalást, vagy nem tudja, hogy tervezi-e.

2017-ben a nők 25 százaléka rövid távon, 16 százaléka pedig hosszabb távon szeretett volna gyermeket vállalni. Mintegy 59 százalékuk azt mondta, hogy nem akar gyermeket, vagy nem tudja.


Több magyarázat is lehet arra, hogy miért van az, hogy kevesebb nő nyitott a gyermekvállalásra. A CBOS szerint a csökkenés a demográfiai változásoknak tudható be, hiszen a 2017-es évhez képest csökkent a 34 év alatti nők csoportja és több az idősebb nő az országban.

Mások a lengyelországi szigorú abortusztörvényekre mutatnak rá a nők gyermekvállalási kedvének csökkenése miatt. Egy tavaly októberben készített felmérés szerint a női válaszadók 67 százaléka hisz ebben a feltevésben.

Egy másik felmérés, amely arról kérdezte a nőket, hogy miért nem akarnak gyermeket vállalni, arra a következtetésre jutott, hogy a nők 40 százaléka a munkája miatt aggódik, 39 százalék pedig azt jelezte, hogy anyagilag nem engedheti meg magának a gyermekvállalást.

A kormánypárt vezetője, Jaroslaw Kaczyński novemberben a fiatal nők túlzott alkoholfogyasztását jelölte meg a gyermekvállalás iránti csökkenő érdeklődés okaként, ez nagy felzúdulást eredményezett.

(CNE)

Legfrissebb