Ugrás a tartalomra

A lengyel ellenzék népszavazást ígér az abortuszról választási győzelem esetén

A két párt valószínűleg koalícióra lép, ha az ellenzék esélyt lát a kormánypártok legyőzésére.

Két lengyel ellenzéki párt, a baloldali Polska 2050 és az agrárpárti Lengyel Néppárt (PSL) megígérte, hogy népszavazást szervez az abortusztörvényről, ha megnyerik a következő, őszi választásokat.

A két párt valószínűleg koalícióra lép, ha az ellenzék esélyt lát a kormánypártok legyőzésére - írja a Notes from Poland.


A Polska 2050 vezetője, Szymon Holownia és a PSL vezetője, Wladyslaw Kosiniak-Kamysz bemutatott egy listát, amelyen hat olyan politikát soroltak fel, amelyet akkor szeretnének bevezetni, ha a közelgő választások után hatalomra kerülnének. A választásokat követő 100 napon belül népszavazást szeretnének tartani, amelyen a lengyel lakosság eldönthetné, hogy milyen abortusztörvényt szeretne.


Holownia "botrányos döntésnek" nevezte a jelenlegi abortusztörvényt, és hozzátette, hogy a lengyel népnek kellene döntenie a kérdésben, nem pedig politikusoknak vagy püspököknek. A politikus szerint a lengyel elnöknek, Andrzej Dudának, aki általában a konzervatív PiS kormánypártot támogatja, nehezebb lenne megvétózni az új abortusztörvényt, ha a lengyel nép népszavazáson szólalna fel mellette.


A Notes from Poland rámutat, hogy több közvélemény-kutatás is kimutatta, hogy a lengyel lakosság nagy többsége túl szigorúnak tartja a jelenlegi abortusztörvényt. Jelenleg az abortusz csak akkor engedélyezett, ha a terhesség bűncselekmény eredménye, az anya életét veszélyezteti, vagy ha a magzat súlyos születési rendellenességgel születne.


Ugyanakkor úgy tűnik, nagyon megosztottak abban, hogy milyen törvényt szeretnének helyette. Egyes felmérések szerint mintegy 43 százalék szeretné, ha visszatérnének az abortusztörvényhez, ahogyan az a 2020-as módosítás előtt volt. Más kutatások azonban tavaly novemberben azt mutatták, hogy 70 százalék még ennél is liberálisabb abortusztörvényt szeretne.


A népszavazás ötletét azonban nem minden ellenzéki párt támogatja. A baloldali Lewica párt politikusai máris ellene emelték fel szavukat, noha ők az abortusztörvények liberalizálását támogatják.

(CNE)

Legfrissebb