Ugrás a tartalomra

USA: a fiatalok több mint a fele véget akarna vetni Izrael létezésének

A választópolgárok többsége azonban támogatja Izraelt.

Palesztin-párti, Izrael-ellenes tüntetők gyülekeznek a Columbia Egyetem közelében New Yorkban 2023. november 15-én. (SPENCER PLATT / Getty Images/AFP)

A Harvard CAPS/Harris felmérése szerint a fiatal amerikaiak több mint fele úgy véli, hogy Izraelt meg kellene szüntetni, és helyette egy palesztin entitást kellene létrehozni, amelyet például a Hamász irányítana. - számol be a Times of Israel.

A felmérést december 13-án és 14-én végezték online, amelyben 2034 regisztrált szavazópolgár vett részt. A válaszadók 81 százaléka támogatja Izraelt, de a legfiatalabb korosztályban a támogatás fele-fele arányban oszlik meg Izrael és Hamász között.

Néhány kérdés esetében a 18-24 évesek ellentmondásos vagy homályos válaszokat adtak,

például a résztvevők 51 százaléka igennel válaszolt arra a kérdésre, hogy Izraelt "meg kellene szüntetni, és át kellene adni Hamásznak és a palesztinoknak",

58 százalékuk azonban úgy vélekedett, hogy Hamásznak távoznia kellene Gázából.

A felmérésből kiderül, hogy a 18-24 éves korosztály 66%-a úgy gondolja, hogy a 2023. október 7-i mészárlás népirtás volt. Ugyanakkor 60 százalékuk szerint a palesztinok sérelmei igazolták a támadást, amely azt jelenti, hogy szerintük az izraeliek elleni népirtás indokolt volt.

Összességében a válaszadók 72 százaléka szerint a támadás népirtás volt, és hasonló arányban, 73 százalékuk gondolta úgy, hogy az nem volt igazolt.

A felmérésben továbbá az egyetemeken zajló antiszemitizmusra is kitértek, amely a háború kezdete óta egyre fokozódik. A 18–24 évesek látszólag elfogadóbbak voltak a gyűlöletbeszédet illetően. A válaszadók 53%-a úgy gondolta, hogy a diákoknak "szabad" a zsidók elleni népirtásért kiállniuk az egyetemi kampuszon.

Az összes válaszadó 74 százaléka úgy véli, hogy azokat, akik népírtásra buzdítanak, fegyelmi eljárásnak kellene alávetni, míg 79 százalékuk szerint ezek a hívások gyűlöletbeszédnek minősülnek.

A felmérés azt is megkérdezte a válaszadóktól, hogy kiket tartanak felelősnek az egyetemi antiszemitizmusért: 24 százalékuk szerint mindig jelen volt a gyűlölet, 20 százalékuk a diákokat hibáztatta, 18 százalékuk a baloldali politikai mozgalmakat, 11 százalékuk pedig az egyetemi elnököket és adminisztrátorokat, szintén 11 százalékuk pedig a külföldi finanszírozókat.

Legfrissebb