Ugrás a tartalomra

A Legfelsőbb Bíróság felszólított hét államot Indiában, hogy mutasson be jelentéseket a keresztényüldözésről

Több állam sem tartott be korábbi utasításokat, az indiai Legfelsőbb Bíróság most jelentéseket kér.

Photo by Julian Yu / Unsplash

India legfelsőbb bírósága hét állam vezetését utasította, hogy mutassa be a keresztények és intézményeik ellen elkövetett állítólagos támadások ügyében tett intézkedések részleteit.

A Legfelsőbb Bíróság Chandrachud főbíró vezetésével február 6-án utasította Bihar, Chhattisgarh, Jharkhand, Odisha, Karnataka, Madhya Pradesh és Uttar Pradesh államot, hogy három héten belül nyújtsák be az információkat.

A végzés Peter Machado bangalore-i érsek, a Nemzeti Szolidaritási Fórum és az Evangelical Fellowship of India által benyújtott közérdekű beadvány (PIL) meghallgatása során született.


A Legfelsőbb Bíróság egy korábbi, tavaly szeptember 1-jei tárgyaláson utasította a szövetségi belügyminisztériumot, hogy szerezzen be jelentéseket nyolc államból, hogy értékelni tudja a keresztény beadványozók állításait a közösségük tagjai és intézményeik ellen elkövetett állítólagos erőszakos incidensekről.

A nyolc államnak tájékoztatást kellett adnia a beadványokban állított, 2021-ben történt bűncselekményekről, ellenőrizve, hogy a rendőrség a bűncselekményről szóló információk kézhezvételekor milyen ügyeket vett nyilvántartásba, hogy hol tart a nyomozás, milyen letartóztatások történtek, és milyen vádakat nyújtottak be a bíróságon a bűnösök felelősségre vonása érdekében.

A Legfelsőbb Bíróság szerint az ellenőrzésre azért van szükség, hogy megállapítsák, hogy a tartományi hatóságok betartják-e a több korábbi ítéletben kiadott utasításokat.

Az ítéletek az államokat tették felelőssé az erőszak megelőzéséért és a felekezeti erőszak, különösen a kisebbségek elleni lincselések elkövetői elleni fellépésért.

A szövetségi minisztérium azonban közölte a bírákkal, hogy egy kivételével egyetlen tartomány sem nyújtotta be az ellenőrzési jelentését.

A bíróság korábban közölte, hogy meg kívánja erősíteni a beadványokban szereplő "állítások valóságtartalmát", és arra is utasította a beadványozókat, hogy osszák meg az általuk említett állítólagos incidensek részleteit.

A keresztény beadványozók szerint 2021-ben havonta átlagosan 45-50 keresztény intézmény és papok elleni erőszakos támadást jelentettek.

A keresztény közösség és intézményeinek megfelelő védelmét kérték országszerte, valamint a Legfelsőbb Bíróság által kiadott iránymutatások végrehajtását a gyűlölet-bűncselekmények, az önbíráskodás és a csőcselék lincselése által országszerte fenyegető veszélyek kezelése érdekében.

A keresztények India 1,4 milliárdos lakosságának 2,3 százalékát teszik ki.

(UCA News)

Legfrissebb