Ugrás a tartalomra

A jogi csatározás miatt halt bele a betegségbe egy angol nő

Hiába a hónapokig tartó küzdelem, nem engedélyezték a külföldi kezeléseket.

Sudiksha családja a londoni központi Royal Courts of Justice bíróságon - Kép forrása: Christian Concern

Sudiksha Thirumalesh küzdelme az életbenmaradésért hátborzongatóan hasonlít Archie Battersbee  és  Alfie Evans megrázó történetéhez, akiktől az angol egészségügyi rendszer mondvacsinált okok miatt tagadta meg az életbenmaradáshoz való jogot.

Archie-t számos jogi harc után kapcsoltak le a lélegeztetőgépről, mivel úgy vélték, hogy valószínűleg agyhalott", Alfie-t pedig a szülei minden próbálkozása ellenére nem engedték átszállítani egy külföldi kórházba, ahol tovább élhetett volna, hanem egy döntés következtében őt is lekapcsolták a lélegeztetőgépről.


Tirumalesh esete azonban annyiban különbözik az előzektől, hogy ő végig tudatánál volt, és két pszichiáter is megerősítette a bíróság felé, hogy mentálisan képes arra, hogy maga döntsön az orvosi kezelésekről. A bíróság azonban a kórház értékelései alapján úgy döntött, hogy a 19 éves keresztény lány élni akarása csupán „téveszme”.

A lány egy keresztény családban nőtt fel, akik minden megtakarításukat a jogi költségekre költötték, hogy megvédjék lányukat az Egyesült Királyság Egészségügyi Szolgálatának erőfeszítéseivel szemben, amelyek végül a lány halálához vezettek.

Thirumalesh egy ritka genetikai mitokondriális betegségben szenvedett, és a Christian Concern beszámolói szerint lehetősége lett volna arra, hogy Kanadában egy kísérleti jellegű nukleozid kezelésben vegyen részt. A védelmi bíróság ezt azonban megtiltotta, és azt is, hogy a családja adománygyűjtésbe kezdjen számára, mondván, hogy a páciens nem képes ilyen döntéseket meghozni.

A 19 éves Sudikhsa az elhúzódó jogi csatározások következtében végül belehalt a betegségbe. Kép forrása: Christian Concern

A család több mint két évig állt egy bírósági végzés hatálya alatt, amely megtiltotta számukra, hogy nyilvánosan megnevezzék a lányt, amelyet pénteken a Legfelsőbb Bíróság Családjogi Osztályának döntése alapján feloldottak.

Tirumalesh az egész betegség alatt teljesen magánál volt, és kommunikálni is képes volt, állapota egy 2022- ben történt Covid megbetegedés után romlott le teljesen, mivel krónikus izomgyengeségben, hallásvesztésben és vesekárosodásban szenvedett, ami miatt rendszeres dialízisre volt szüksége.

Mélységesen felkavart minket a kórház és a bíróság bánásmódja. Elhallgattattak minket, megfélemlítettek minket, és a legfontosabb, hogy megakadályoztak bennünket abban, hogy külföldi specialisták kezeléseit is igénybe vehessük Sudiksha számára.nyilatkozott a család a Daily Mail beszámolói szerint.
Ha hat hónapja jóvá hagyták volna a kezelést, elképzelhető, hogy felépült volna, és még mindig itt lenne közöttünk

- hangsúlyozták.

A család több mint két évig állt egy bírósági végzés hatálya alatt, amely megtiltotta számukra, hogy nyilvánosan megnevezzék a lányt, amelyet pénteken a Legfelsőbb Bíróság Családjogi Osztályának döntése alapján feloldottak.

2023 februárjában a kórház kérte a bíróságot, hogy helyezze hatályon kívül Sudiksha által kiállított, a szüleit felhatalmazó, a nevében történő döntéshozatalra vonatkozó, "Lasting Powers of Attorney" dokumentumot, mivel a szülők jól tudták, hogy a kezelésbe a veseelégtelenség miatt pár napon belül belehalt volna  a lányuk. A bíróság ezt követően a múlt héten jóváhagyta a kórház által javasolt palliatív ápolási tervet, ami néhány napon belül a halálához vezetett.

Legfrissebb