Ugrás a tartalomra

A hormongyógyszereket szedő transzneműek "hétszer nagyobb eséllyel kapnak stroke-ot"

A tudósok több mint 21 ezer nemi diszfóriában szenvedő ember egészségügyi adatait vizsgálták.

Photo by Brett Jordan / Unsplash

Azok, akik hormonális szereket szednek az átmenet során, nagyobb valószínűséggel szenvednek szív- és tüdőproblémáktól - mondja egy tanulmány.

A pennsylvaniai Darbyban található Mercy Catholic Medical Center tudósai több mint 21 000 nemi diszfóriában szenvedő ember egészségügyi adatait vizsgálták, akik közül 1675-en hormonpótló terápiát (HRT) kaptak.

A csoport összehasonlította a nemi diszfóriában szenvedő, HRT-t szedő emberek szív- és érrendszeri kimeneteleit azokkal a nemi diszfóriában szenvedő emberekkel, akik nem szedték a gyógyszert. A halálozás kockázata nem emelkedett.

Úgy gondolják, hogy a gyógyszerek, amelyeket az emberek az egyik nemről a másikra való átmenet során szednek,

mind a tesztoszteron, mind az ösztrogén esetében, növelik a vérrögök kialakulásának kockázatát - valószínűleg ez áll a stroke és a szívroham magasabb kockázata mögött.

A nővé váló férfiak a kezelés során ösztrogént, az úgynevezett női nemi hormont szednek. A férfivá váló nők tesztoszteront, a férfi nemi hormont szedik. Ezek olyan fizikai változásokat idéznek elő, amelyek révén az egyén teste jobban hasonlít ahhoz a nemhez, amellyel az illető azonosul. A transznemű férfiak esetében a biológiailag nőnek született emberek több izmot szednek fel, mélyebb hangjuk és szögletesebb arcuk alakul ki, mivel a zsír is újraelosztásra kerül. A transznemű nőknél a mellek fejlődnek, karjaik kevésbé lesznek izmosak és erejük csökken, testszőrzetük elvékonyodik és lassabban nő, arcuk pedig nőiesebbé válik.

A hivatalos népszámlálási adatok szerint Angliában és Walesben több mint 250 ezer transznemű ember él.

(The Telegraph)

Legfrissebb