Ugrás a tartalomra

A holland kabinet beleegyezett a kisgyermekek eutanáziájának legalizálásába

A keresztény pártok nem örülnek az új rendeletnek.

Photo by Piron Guillaume / Unsplash

A holland kormánykoalíció egyetért abban, hogy szükség van egy olyan szabályozásra, amely lehetővé teszi az eutanáziát a súlyosan beteg gyermekek számára.

A kabinet szerint az orvosok számára lehetővé kell tenni, hogy véget vessenek az 1 és 12 év közötti gyermekek életének, ugyanakkor az eutanáziát csak kivételesen, halálos betegség esetén szabadna alkalmazni a gyermekeknél.

A pénteken ülésező kabinet évente tíz-tizenöt gyermek eutanáziájával számol. Ernst Kuipers egészségügyi miniszter reméli, hogy ez a szám tovább csökkenthető új kezelési módok találásával.

Jelenleg a holland jogszabályok között szerepel az egyévesnél fiatalabb gyermekek eutanáziájára vonatkozó törvény. Ezt a meglévő jogszabályt most kiterjesztik a tizenkét éves korig terjedő gyermekekre, ezt követően a szokásos életvégi törvényt kell alkalmazni.

A Nederlands Dagblad szerint a gyermekorvosok kérték a szabályozást "a reménytelenül és elviselhetetlenül szenvedő gyermekek számára, akik számára a palliatív ellátás nem elegendő, és akik várhatóan rövid időn belül meghalnak". A kabinet hozzátette, hogy csak egy szűk csoportnak szánják, akik számára az eutanázia az utolsó lehetőség a szenvedés megszüntetésére.

Egy felülvizsgálati bizottság fogja megítélni, hogy a gyermekek jogosultak-e az eutanáziára. Ez négy orvosszakértőből, egy etikai szakemberből és egy igazságügyi szakértőből áll, aki egyben a bizottság elnöke is. Feladata annak megítélése, hogy a kiskorúak eutanáziás eseteit gondosan hajtották-e végre. Ezután tanácsot ad az ügyésznek, akinek minden egyes, gyermekek eutanáziájával kapcsolatos esetet meg kell vizsgálnia. Az ügyész azonban valószínűleg továbbengedi az ügyet, ha a bizottság úgy dönt, hogy azt gondosan hajtották végre.Az új rendelet nem tartalmaz konkrét előírásokat a kiskorúak eutanáziájára vonatkozóan.

Az egyetlen irányelv az, hogy az orvosoknak a legfrissebb orvosi eredmények alapján kell megállapítaniuk, hogy az eutanázia az egyetlen lehetőség a gyermek szenvedésének megszüntetésére.

A kabinet arra számít, hogy az eutanázia valamikor idén válik lehetővé a gyermekek számára. Nem hivatalos törvénymódosításról van szó, hanem egy miniszteri rendeletről, amelyet könnyebben végre lehet hajtani.

A keresztény pártok, az SGP és a Keresztény Unió csalódottak a gyermekek eutanáziájának legalizálásáról szóló döntés miatt. Mirjam Bikker, a Keresztény Unió elnöke a Nederlands Dagbladnak azt mondja, hogy "szomorú, amikor egy kisgyermek, aki gyakran nem idősebb hat évnél, majdnem meghal, és még inkább, amikor az utolsó napokban nagy fájdalmakat kell elszenvednie". Hozzáteszi, hogy "illúzió, hogy a kormány el tudja venni az ilyen szenvedéstQ..

(CNE News)

Legfrissebb