Ugrás a tartalomra

A demokraták közel fele támogatja az abortusz korlátozását

A demokraták 49 százaléka mondta azt, hogy legalább valamilyen szintű abortuszkorlátozásban hisz.

Photo by Volodymyr Hryshchenko / Unsplash

Egy új Marist-felmérés szerint a demokraták közel fele támogatja az abortusz korlátozását az első trimeszter után, és több mint kétharmaduk támogatja a késői abortuszok betiltását.

A felmérés szerint a megkérdezett demokraták 32 százaléka úgy véli, hogy "az abortusznak a terhesség teljes ideje alatt bármikor elérhetőnek kell lennie egy nő számára, amikor csak akarja".

Mindössze 19 százalékuk szerint "az abortuszt csak a terhesség első hat hónapjában kellene engedélyezni". Huszonkilenc százalék egy kisebb ablakot javasolt, mondván, hogy "az abortuszt csak a terhesség első három hónapjában kellene engedélyezni".

További 13 százalék szerint az eljárást "csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életének megmentése esetén kellene engedélyezni", míg három százalék szerint "csak az anya életének megmentése esetén", négy százalék szerint pedig "semmilyen körülmények között nem szabadna engedélyezni".

Összességében a demokraták 49 százaléka mondta azt, hogy legalább valamilyen szintű abortuszkorlátozásban hisz.

A felmérésből az is kiderült, hogy a republikánus válaszadók négy százaléka szerint "az abortusznak a terhesség teljes ideje alatt bármikor elérhetőnek kell lennie egy nő számára, amikor csak akarja". Negyvenkét százalék viszont azt mondta, hogy "csak nemi erőszak, vérfertőzés vagy az anya életének megmentése esetén kellene engedélyezni".

Az amerikai felnőttek teljes mintáján belül 21 százalék támogatta, hogy az abortusz minden körülmények között elérhető legyen. Ehhez képest 10 százalék szerint a terhesség első hat hónapja után be kellene tiltani, 69 százalék pedig támogatta a különböző mértékű, nagyobb mértékű korlátozásokat.

A felmérést január 6-9. között végezték 1025 felnőtt, köztük 885 regisztrált választópolgár országosan reprezentatív mintájával.

(Christian Headlines)

Legfrissebb