Ugrás a tartalomra

A CIA moderálja a Wikipédiát?

Egy podcastban mondta el véleményét az oldal egyik társalapítója.

Photo by Oberon Copeland @veryinformed.com / Unsplash

Az oldal egyik társalapítója szerint a hírszerző ügynökségek is szerkesztik a Wikipédiát.

A Wikipedia Larry Sanger, az egyik társalapító szerint egyike azon eszközöknek, amelyeket az amerikai intézményrendszer az "információs hadviselés" érdekében használ.

Glenn Greenwald "System Update" podcastjában Sanger arról panaszkodott, hogy az általa 2001-ben alapított oldal az "irányítás" egyik eszközévé vált az amerikai intézményrendszer kezében, amelyhez a CIA, az FBI és más hírszerző ügynökségek is tartoznak.

"Bizonyítékunk van arra, a CIA és az FBI számítógépeit már 2008-ban is használták a Wikipédia szerkesztésére"

– mondta.

"Gondolja, hogy akkoriban  abbahagyták ezt?"  


A CIA és az FBI Wikipedián folytatott tevékenységét először egy Virgil Griffith nevű programozóhallgató hozta nyilvánosságra 2007-ben. Griffith kifejlesztett egy WikiScanner nevű programot, amely képes volt nyomon követni a Wikipédia szócikkek szerkesztésére használt számítógépek helyét, és megállapította, hogy a CIA, az FBI, valamint számos nagyvállalat és kormányzati ügynökség tisztogatást végzett az online enciklopédia oldalán bizonyos terhelő információkkal kapcsolatban. A CIA számítógépeit az iraki háború áldozatai számának eltávolítására használták, míg az FBI egyik gépét a kubai Guantanamo-öbölben lévő amerikai börtönről készült légi és műholdas képek eltávolítására. A CIA számítógépeivel több száz cikket szerkesztettek, köztük az akkori iráni elnökről, Mahmúd Ahmadinezsádról, Kína nukleáris programjáról és az argentin haditengerészetről szóló bejegyzéseket.

Ezekből természetesen néhány szerkesztés nem bír nagy jelentősséggel. William Colby, a CIA korábbi vezetője például a róla szóló bejegyzést szerkesztette, hogy kibővítse az elért eredményeinek listáját.

"A hírszerzés és az információs hadviselés nagy része online zajlik, olyan weboldalakon, mint a Wikipédia."

– folytatta Sanger.

Az internetes tartalmak manipulálása nem áll messze az állami hírszerző intézményektől, hiszen az év elején az X (korábban Twitter) tulajdonosa, Elon Musk dokumentumok egész tárházát hozta nyilvánosságra, amelyekből kiderül, hogy a platform korábbi vezetői hogyan működtek együtt az FBI-jal, hogy eltávolítsák az ügynökség által elrejteni kívánt tartalmakat, hogyan segítették az amerikai hadsereg online befolyásolási kampányait, és hogyan cenzúráztak "Ukrajna-ellenes narratívákat" több amerikai hírszerző ügynökség nevében.

Legfrissebb