Ugrás a tartalomra

A brit zsidók fele fontolgatja a költözést az antiszemitizmus miatt

Négyből öt válaszadó cionistának tartja magát.

A zsidó közösség tagjai hozzák haza gyermekeiket az iskolából Észak-Londonban 2015. január 20-án. Kép forrása: REUTERS/Andrew Winning

Egy friss felmérés eredményeiből kiderül, hogy a brit zsidók közel fele fontolgatja, hogy elhagyja az Egyesült Királyságot az antiszemitizmus miatt. - számol be a Jpost.

A Campaign Against Antisemitism (CAA) felmérésének adatai alapján a brit zsidók 69 százaléka ért egyet (40 százalékuk határozottan) azzal, hogy az október 7-i mészárlás előttinél kisebb valószínűséggel válallják fel identitásukat, például Dávid-csillag vagy kippa viselésével.

A dél-izraeli Hamász-mészárlás óta a válaszadók csaknem fele (48%), köztük 17%-uk, aki határozottan egyetértett, megerősítette, hogy az antiszemitizmus miatt fontolgatta az Egyesült Királyság elhagyását. Alig több mint egyharmaduk (34%) nem értett egyet.

Ezután a felmérésben résztvevőket arról kérdezték, hogy ők vagy egy ismerősük tapasztalt-e vagy látott-e antiszemita incidenst október 7-e óta. A többség, (61%) igenlő választ adott.

Azzal az állítással kapcsolatban, hogy "az antiszemita gyűlölet-bűncselekményeket a rendőrség ugyanúgy kezeli, mint a gyűlölet-bűncselekmények más formáit", kétharmaduk nem értett egyet, közel egyharmaduk határozottan, 16%-uk egyetértett, 18%-uk pedig sem egyetértett, sem nem értett egyet.

A válaszadók túlnyomó többsége egyetértett azzal is, hogy "elkerülné, hogy egy városközpontba utazzon, ha ott egy nagyobb Izrael-ellenes tüntetés zajlana" (91%).

A válaszadók döntő többsége (90%) egyetértett azzal, 78 százalékuk pedig határozottan egyetértett azzal, hogy a brit kormánynak terrorista szervezetnek kellene nyilvánítania és betiltania a Hizb ut-Tahrirt elnevezésű iszlamista politikai szervezetet.

A Counter Extremism Project szerint a Hizb ut-Tahrir egy globális muszlim kalifátus létrehozását támogatja, és az iszlám törvényeket (saría) a kapitalizmus és a világi demokrácia alternatívájaként mutatja be, emellett erőszakos tevékenységekben, és az antiszemitizmus népszerűsítésében is részt vesznek.

Arra a kérdésre, hogy "elégedettek-e a BBC tudósításával az Izrael-Hamász válságról", mintegy 86 százalékuk azt válaszolta, hogy nem, köztük 71 százalékuk "határozottan" így vélekedett, és mindössze 4 százalékuk állította, hogy elégedett.

A válaszadók közül majdnem mindenki, (97%) egyetértett azzal, (78 százalékuk határozottan) hogy "Személyes kapcsolatot érez az Izraelben zajló eseményekkel".

Végül,a felmérésben résztvevőket arról kérdezték, hogy "cionistának tartják-e magukat", amelyre ötből négy válaszadó igennel felelt, a válaszadók több mint fele (57%) pedig határozottan egyetértett ezzel az állítással.

Legfrissebb