Ugrás a tartalomra

A bíróságon kell védekeznie a keresztény misszió számláját megszüntető banknak

Egy bíró az Egyesült Királyságban nem volt hajlnadó elutasítani azt a Barclays Bank elleni diszkriminációs pert, amelyet egy olyan keresztény misszió indított, amelynek letiltották a bankszámláját azért, mert terápiát kínálnak az azonos nemű vonzódással rendelkező személyeknek.

Az Alastair Devlin bíró előtt tartott múlt heti belfasti meghallgatáson a Barclays ügyvédei az észak-írországi székhelyű Core Issues Trust nevű misszió keresetének elutasítását kérték, arra hivatkozva, hogy a bíróságnak nincs joghatósága, és az ügyet Angliában kell tárgyalni.

A Core Issues Trustot képviselő Keresztény Jogi Központ közleményében arról számol be, hogy a bíró szóbeli ítéletében kimondta, hogy az ügy az észak-írországi bíróságokon folytatódhat, mivel a Barclays Bank nem indokolta az üzleti számlák lezárását.

A Barclays 2020-ban szüntette meg a Core Issues Trust banki szolgáltatásait. Abban az évben a misszió több mint 300 zaklató telefonhívást és fenyegetést kapott. A szervezet vezérigazgatójának például egy olyan üzenetet küldtek, amelyben a szerző reményét fejezte ki, hogy a misszió személyzetének családtagjait megerőszakolják és megölik.

"Ez egy LMBTQ-aktivisták által szervezett kampány volt, amelynek célpontja egy keresztény misszió volt, és a Barclays beadta a derekát. A Barclays kapitulált a megfélemlítő taktikák előtt, és a törlési kultúra részévé vált"

- mondta Andrea Williams, a Keresztény Jogi Központ vezérigazgatója egy nyilatkozatban.

"Ahelyett, hogy kiálltak volna a szólásszabadság és a kisebbségi jogok mellett, inkább behódoltak az LMBTQ-aktivisták megfélemlítő taktikájának. Ha a bankok és más szolgáltatók azzal csillapítják a megrögzött aktivistákat, hogy a keresztény hitük miatt célkeresztbe került jó és törvénytisztelő ügyfelek bankszámláit megszüntetik, akkor nagyon sötét helyen járunk ebben az országban"

-emelte ki.

A Core Issues Trust támogatja az azonos nemű vonzódással rendelkező embereket, akik "önkéntesen igyekeznek elhagyni a homoszexuális viselkedést és érzéseket".

A Barclays azzal érvel, hogy joga van bármely bankszámlát két hónapos felmondási idővel indoklás nélkül megszüntetni, a vállalat továbbá azzal érvel, hogy nincs bizonyíték arra, hogy a Core Issues Trustot hátrányos megkülönböztetés érte volna.

A Core Issues Trust azt mondja, hogy "tiszteletben tartja a "melegként" azonosított, de nem változtatásra törekvő személyek jogait, és támogatja az LMBTQ személyek méltóságát".

Beszámolójuk szerint azok, akik támogatást keresnek, általában "hívő emberek, és gyakran nem kívánt szexuális érzéseket éltek át, vagy olyan szexuális viselkedés vagy fantáziák rabjaivá váltak, amelyek károsak lettek". A csoport azt állítja, hogy ezek az emberek meg akarják változtatni az életüket, és más életmódot akarnak találni.

A missziót támogató online petíció több mint 71 ezer aláírást gyűjtött össze. A petíció azzal érvel, hogy a nonprofit szervezet nem folytat bántalmazó bánásmódot az LMBTQ személyekkel szemben. A kritikusok továbbá megjegyzik, hogy 2008-ban a bank örömmel kapott hatalmas pénzinjekciót Katarból, egy olyan országból, ahol a homoszexualitás illegális.

(Christian Post)

Legfrissebb