Ugrás a tartalomra

95 éves korában meghalt XVI. Benedek emeritus pápa.

A volt pápa a Vatikánon belüli Mater Ecclesiae kolostorban lévő rezidenciáján hunyt el szombat reggel.

"Fájdalommal értesítem Önöket, hogy a tiszteletbeli pápa, XVI. Benedek ma reggel 9 óra 34 perckor elhunyt a vatikáni Mater Ecclesiae kolostorban"

- közölte Matteo Bruni, a Szentszéki Sajtóiroda igazgatója.

Halála egészségi állapotának gyors romlását követte. A Szentszéki Sajtóiroda nem közölt konkrétumokat, csak annyit mondott, hogy a hanyatlás a kor előrehaladtával magyarázható.

A hírt a héten utódja, Ferenc pápa osztotta meg szerdai általános audienciáján, amikor "különleges imát" kért a hívektől Benedekért, mert "nagyon beteg".

A katolikus hívek világszerte az elmúlt napokban Benedekért imádkoztak, aki 2013-ban több mint 600 év óta az első pápa volt, aki lemondott. Lemondása óta a Mater Ecclesiae kolostorban élt, és Ferenc pápa szerdai általános audienciája után meglátogatta ott. Az emeritus pápa holtteste hétfő reggeltől a Szent Péter-bazilikában nyugszik, hogy a hívek elbúcsúzhassanak tőle, temetésének részleteit később jelentik be.

A korábbi pápa fiatal korában radikálisnak számított, az 1960-as évek diákmozgalmainak hatására azonban tradicionalistává vált,

így nyíltan elítélte az abortuszt, az eutanáziát és a homoszexuális párkapcsolatok polgári elismerését, emellett II. János pál pápával egyetemben elkötelezett támogatója volt a papi cölibátus intézményének.

2005. április 19-én választották pápává, első miséjén pedig leszögezte, hogy elődjei irányvonalát kívánja folytatni.

(Christian Today, Index)

Legfrissebb