Ugrás a tartalomra

80 ezren tüntettek Tel-Avivban Netanjahu igazságszolgáltatási reformja ellen

A szakadó eső ellenére a rendőrség szerint nyolcvanezer ember tüntetett a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek ellen.

A rendőrség szerint nyolcvanezren tüntettek Tel-Avivban szombat este a tervezett izraeli jogi változtatások ellen - jelentette a helyi média - számolt be a Hetek.

"A jobboldali táborra szavazók milliói tudtak az igazságszolgáltatás átfogó reformjának szándékáról"

- mondta Benjámin Netanjahu miniszterelnök vasárnap reggel, a kormány kezdeményezése elleni szombat esti tüntetésekre reagálva.

Szombat este Tel-Avivban a Habima, a helyi nemzeti színház előtti téren a szakadó eső ellenére a rendőrség szerint nyolcvanezer ember tüntetett a Jarív Levin igazságügyi miniszter által bejelentett tervek ellen, amelyek célja a kritikusok szerint az igazságszolgáltatási rendszer gyengítése, s a kormány hatalmának növelése.

Tel-Aviv mellett Jeruzsálemben is tömegek demonstráltak Jichák Hercog államelnöki rezidenciájánál, és Haifán is ezrek gyűltek össze, hogy tiltakozzanak a változtatások ellen. Alkotói azzal indokolják a Levin által előterjesztett törvényjavaslatokat, hogy erősíteni fogják a választásokon demokratikus legitimitást nyert kormány hatásköreit az igazságügyi rendszerben dolgozó, az állam működésének törvényességét és alkotmányosságát ellenőrző, meg nem választott hivatalnokokkal szemben.

A javaslatok bírálói szerint viszont a jelenleg hatodik kormányfői ciklusát töltő Netanjahu csökkenteni szeretné az alkotmánybíróságként is működő izraeli legfelsőbb bíróság jogköreit a bírák politikusi kinevezésével, valamint a normakontroll lehetőségének csökkentésével, hogy kevésbé tudják felülbírálni törvényességi szempontból a kneszetben születő törvényeket.

A bírálók - köztük a legfelsőbb bíróság elnöke és a főügyész - szerint a változások megbénítanák az igazságszolgáltatást, csorbítanák a bírói függetlenséget, elősegítenék a korrupciót, gyengítenék a kisebbségek jogait, valamint az izraeli bírósági rendszer hitelességének csorbulásával megakadályoznák az ország védekezését esetleges háborús bűnök ügyében a hágai székhelyű Nemzetközi Büntetőbíróság előtt.

Jichák Hercog államfő vasárnap reggel kijelentette, azon dolgozik, hogy "megakadályozza a történelmi alkotmányos válságot", de azt is hozzátette, hogy "őszintén beismeri, hogy nem biztos ennek sikerében".

(Hetek)

Legfrissebb