Ugrás a tartalomra

14 év börtönre ítéltek egy keresztény lelkészt Kínában

Kínzással akarták vallomásra kényszeríteni a feleségét.

Egy földalatti egyház lelkésze karácsonyi istentiszteletet tart egy pekingi lakásban 2014. december 24-én. (Fotó: AFP)

Az északkelet-kínai Liaoning tartományban található Ganjingzi Kerületi Népbíróság 14 év börtönbüntetésre ítélte Kan Hsziao Jong-ot, a Dalian House Church lelkészét - számol be a UCA News.


Kan feleségét, Wang Fengyinget négy évre, munkatársát, Chu Xinyu-t tíz évre ítélték, további három vádlott pedig hároméves büntetést kapott a január 12-i ítélethirdetés során.

Kan-t és vádlott-társait több bűncselekménnyel, köztük illegális üzleti gyakorlatokkal és egy "tiltott szekta működtetésével vádolták."

A védő ügyvédeknek sikerült elérnie, hogy a csalás vádjában, amely még súlyosabb büntetést vonna maga után, ártatlannak nyilvánítsák őket

- áll a Bitter Winter január 15-én közzétett jelentésben.

A lelkészt és munkatársait védő ügyvédi csoport. - Kép forrása: Weibo/Bitter Winter

A csapat csalódottságát fejezte ki amiatt is, hogy a gyülekezetet tiltott szektának tekintik, amelyet "heterodox tanítással" vádoltak.

Kína már több tucat vitatott vallási csoportot és mozgalmat tiltott be, akiket "Xie Jiao"-nak, azaz tiltott egyháznak nyilvánítottak.


Ezek a kisebb vallási csoportok az üldözés különböző formáinak vannak kitéve, beleértve a zaklatást, a kínzást és a letartóztatást, sőt a gyilkosságot is, állítják jogvédő csoportok.

A Kanra és vádlott-társaira kiszabott ítéletek jól mutatják a protestáns és evangélikus egyházak elleni folyamatos kemény fellépést Kínában, amely Hszi Csin-Ping elnök 2013-as hatalomra kerülése óta fokozódott.

Hszi és a Kínai Kommunista Párt (KKP) más vezetői arra kényszerítik a keresztény egyházakat, hogy regisztráltassák magukat az állam által jóváhagyott testületnél amely felügyeli a protestáns egyházakat az országban.

Kan, a sikeres üzletember Wuhanból, a Kínai Kommunista Párttal kapcsolatban álló családból származott. Feleségével egy evangéliumi hálózatot alapítottak, sikeres gyülekezetet hoztak létre Dalianban. 2021 októberében razziát tartottak, ahol letartóztatták őket, munkatársaikat pedig őrizetbe vették.

Kan-t és feleségét is több napon keresztül kínozták, de nem tudták őket vallomásra kényszeríteni.

A kínzásra vonatkozó bizonyítékokat az ügyvédeik bemutatták a tárgyaláson, de a bíró elutasította őket.


A Kínában egyébként egy több millió követővel rendelkező, tiltott spirituális mozgalom, a Fálun Gong tagjai 2023-ban is súlyos üldöztetésnek voltak kitéve, melyet a kormány 1999-ben betiltott, és illegális szervezetnek minősített.

Tavaly összesen 1188 követőjüket ítélték börtönbüntetésre, 209 tagjukat pedig halálra üldöztek - jelentette a Bitter Winter a mozgalom belső jelentéseit összegezve.

Az áldozatok a kínzás különböző formái miatt haltak meg, például kényszerzubbony viselése, elektromos bottal való sokkolás, chilipaprikával való locsolás, égési sérülések, mustárolajjal való kényszeretetés, illetve az étel és az alvás megvonása miatt. Több nőt szexuálisan is bántalmaztak - áll a jelentésben.

Az ultrakonzervatív nézeteiről ismert mozgalomnak, amely ellenzi az evolúcióelméletet, a homoszexuallitást, a feminizmust és a modern orvostudományt, állítólag több millió követője van Kínában és világszerte.


Legfrissebb